Bitcoin ve Altcoin Dünya Turizmi İçin Kurtarıcı Olabilir Mi?
Bitcoin ve Altcoin Dünya Turizmi İçin Kurtarıcı Olabilir Mi?
Bitcoin ve Altcoin isimlerini bu sıralar sıklıkla duymaya başladık. Özellikle geçen sene Bitcoin’in bir anda parlaması ve diğer Altcoin’leri de kendisiyle beraber değerli hale getirmeye başladı. Tabii bu herkese ama öncelikle para kazanmak isteyenlere sanki bir umut kapısı oldu. İlk başlarda pek bilinmezken, devletler fazla müdahale etmiyordu. Ancak kullanım oranı ve alanı arttıkça, sistem ile ilgili ciddi uyarılar ve hatta kimi devlet yönetimlerinden yasaklar bile gelmeye başladı.
Kısaca, Kripto para birimi olarak adlandıracağımız bu sistemde, yüksek şifreleme algoritmaları ile şifrelenmiş birimlerin, elektronik ortamda oluşturulan hesap ve cüzdanlar aracılığıyla transferi ve el değiştirmeleri durumu söz konusu. Bu pek tabii hırsızlıkları ve diğer sıkıntıları da beraberinde getiriyor ama konumuz o değil.
Turizm ile Kripto Paralar Nerede Buluşur?
Bildiğiniz gibi turizmde ciddi bir miktar paranın sürekli dolaşımı söz konusu. Özellikle uluslararası yapılan programlar, toplantılar, grup gezileri, bireysel geziler ve bunlar için yapılan her türlü uçak, otel ve yerel turlar, kendi para biriminizden hariç bir para birimi ile ödeme yapmayı gerektiriyor. 2016 yılında Amerika Kıtaları, Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarının en fazla turist çeken ilk 10 ülkelerinin, gelen turistten kazandıkları para 904.7 Milyar dolar olmuş. Bu sadece ülke içerisinde hizmet veren kurumlara ödenen miktar.
İşte tam da burada, turizmin en büyük problemlerinden birisi olan, uluslararası para gönderimi ve komisyonları ile, para birimleri arası kur farkı kayıpları bulunuyor. Dünya ortalaması olarak %3 uluslararası para transferi komisyon ücreti, %3’de kur çevirim komisyonu kaybı olarak hesapladığımız taktirde bu rakam %6’ya çıkıyor. Turizm sektörünün sadece bu iki işlemden yıllık 55 Milyar dolar kaybı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye söz konusu ise bu rakam yıllık yaklaşık 1.1 milyar dolar.
Nasıl bir sistem oluşur?
Turizm sistemine dahil olan uluslararası otellerin, acentelerin ve havayollarının kendi ülkelerinden kendi para birimleri ile kripto para aldıklarını ve bunların tek bir para biriminde birleştiğini, böylelikle ödemelerin sistem üzerinden ve kayıpsız yürüdüğünü düşünsenize. Bu elektronik para biriminin sadece uluslararası turizm çalışan birimlerce kullanılacağını da ekleyelim. Böylelikle turistlerin otel ve uçak biletlerini almak üzere eskiden olduğu gibi acentelere yönelmesi de sağlanmış olacaktır.
Sistemin eksisi ne?
Şu an bilinen eksiler özellikle güvenlikle ilgili. Tabii tüm uluslararası otel, ulaşım ve acente birimlerinin sistemin içerisine girmesi de zaman alacaktır. Bir de devletlerin bundan vergi alıp almayacağı da meçhul. Ancak tüm bunlar sistem açılana ve genişleyene kadar çözümlenebilecek şeyler. Ama bundan 50 yıl önde, tüm dünyada ödemelerin kağıt para yerine plastik bir kart ile yapılacağını söylediklerinde de böyle bir bakış açısı oluşmuştur sanırım.
Sonuç olarak tartışılması gereken çok noktası olsa da, sistemin yavaş yavaş buraya gitmekte olduğunu kabul etmek ve kendimizi buna göre konumlandırmamız gerekir.
Henüz çok anlamasam da bugün ilk coinimi veya coinlerimi almayı planlıyorum düze hesap 1 Bitcoin şu anda 48.900,00 TL. Bu da burada not olarak kalsın bakalım. Blockchain teknolojisinin tüm dünyayı değiştireceğine inanıyorum. Görelim bakalım.
Hayırlı olsun 🙂 Bakalım bu yol nereye çıkacak. Ama uluslararası ticaret ve turizm arttıkça, tek veya hem tek hem dijital paraya dönmemiz kaçınılmaz son gibi gözüküyor.