Anıtkabir
Anıtkabir, her halde Ankara için en önemli ziyaret yerlerinden birisi. Sonuçta, Ankara’yı Ankara yapan liderin Anıt Kabir’i. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında hakkın rahmetine kavuştuktan sonra, Türk halkı atasına bir anıt mezar yapmayı ister. Belirlenen projenin, daha önce burada bulunan rasathane yüzünden Rasattepe adıyla anılan yerde yapılmasına karar verilir. Ancak burada M.Ö. 12. yy.’dan kalma Friglere ait tümülüsler de bulunmaktadır. Bunlar arkeolojik kazılar ile çıkarılıp, Anadolu Medeniyetleri Müzesine verildikten sonra, Anıtkabir’in yapımına başlanmış.
Bugün, Aslanlı Yol üzerinden yürüyerek girdiğiniz zaman sizi İstiklal ve Hürriyet Kuleleri karşılar. Bu kulelerin önünde 3’er kişi olmak üzere kadın ve erkek figürleri bulunmaktadır. Kadın figürler, Atatürk’ün vefatını metanet ile karşılayan Türk kadınını temsil ederken, erkek figürler içerisinde bir Mehmetçik, bir çiftçi ve bir eğitim almış Türk genci bulunmaktadır.
Yolun sonuna gelindiğinde sağda Mehmetçik Kulesi ile başlayarak, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misakı Milli Kulesi, İnkılap Kulesi, Cumhuriyet Kulesi ve Müdafa-i Hukuk Kulesi bulunuyor. Kulelerin ortasında Tören Meydanı var. Yine Avrupa’nın en uzun tek parça bayrak direği de yine burada yerini almış durumda.
42 basamaklı mermer merdivenlerini çıkarak, dev bronz kapıların açıldığı Şeref Salonuna giriyorsunuz. Şeref salonunda gördüğünüz Mozole ise esasen Atatürk’ün mezarının olduğu yer değil. Buranın altında bir mezar odası bulunmakta ve mezar, bu odada direk toprağa gömülü durumda. Mezarın etrafında tün Cumhuriyet illerinden getirilen toprak ve KKTC toprağı bulunmakta.
Yine Anıtkabir de bulunan müzeler, size hem kurtuluş savaşı hem de Atatürk ile ilgili detaylı bilgileri verebilecek şekilde hazırlanmış durumda.