Aphrodisias, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde
Aphrodisias sonunda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi
Dünyanın en iyi korunmuş ilk on antik kenti içerisinde sayılan Aphrodisias (Afrodisyas), 6 Şubat 2009 yılında önerildiği UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne, UNESCO’nun 9 Temmuz 2017 tarihli 41. Komite Toplantısı esnasında kalıcı olarak kabul edildi.
M.Ö. 5000’lere kadar kanıtlanabilen yerleşimin olduğu, Aydın Karacasu İlçesi Geyre Köyü/Mahallesi’nde bulunan Afrodisyas Antik Kenti, gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın en önemli antik kentlerinden birisi olarak kabul görüyor. Roma İmparatorluğu’nun gelişimi ile ilgili bir çok bilgi kanıt bulunmuş durumda. Ancak bu gelişimin Yunan ve Helen kültürü ile birleşimini gösteren ender şehirlerden birisi Afrodisyas. Özellikle de Afrodit’e adanan tapınağı ile ön plana çıkıyor.
Afrodiyas’ın kısa tarihi
Aphrodisias adı, güzellik, aşk, doğa ve bolluk tanrıçası olan Aphrodite’den geliyor. Bir rivayete göre Kıbrıs diğerine göre Girit’te ortaya çıkan Grek kültürünün Tanrıçası, adına yapılan tapınaktan ötürü Aphrodisias adı verilse de, ilerleyen tarihlerde Hristiyanlığın kabulü ile, eski inanca ait isim tarihten silinmek istenmiş. Halkın Caria, adı ile andığı bölge, Türklerin 11. yy. sonrası yerleşimleri esnasında Gorya ve oradan Geyre haline dönmüş.
Tarihsel anlamda da M.Ö 6.yy da küçük bir köy iken, tapınak sonrası (M.Ö 3. yy) şehirleşmeye başlayan (M.Ö. 2.yy) ve Roma İmparatorluğu döneminde (M.Ö. 1. yy) 15,000 kişilik bir büyük şehir halini alan Afrodisyas, M.S 6. yy.’da Hristiyan olduktan sonra gittikçe boşalmış ve en son 12. yy.’da tamamen terk edilmiş. Daha sonra Selçuklu yerleşimleri ile köy olarak yaşamına devam etmiş.