Atlasglobal battı mı?
Dün akşam geç saatlerde Atlasglobal’den gelen haber tüm turizm camiasını ve Atlasglobal müşterilerini gerçek anlamda şok etti. Gelen haber, firmanın hem sosyal medya hem de web sitesi üzerinden gelmekteydi. Haber Atlasglobal markasıyla büyüyen firmanın uçuşlarını 26 Kasım 2019 tarihinden itibaren 21 Aralık 2019 tarihine kadar durdurduğu üzerineydi. Tabii bu tüm turizm camiasında Atlasglobal’in battığı olarak algılandı. Firmadan yapılan açıklama şu şekildeydi.
Değerli Yolcularımız,
Havayolumuz tarafından alınan karar ile sizlere farklı bir uçuş deneyimi sunabilmek amacıyla yeniden yapılanma sürecine girmiş bulunmaktayız. 26 Kasım 2019 itibariyle 21 Aralık 2019 tarihine kadar geçici süreyle operasyonlarımıza ara verilmiştir.
Bu süreçte uçuşu gerçekleştirilemeyen yolcularımızın satın aldıkları biletleriyle ilgili 15 Aralık 2019 tarihine kadar gerekli tespitler tarafımızca yapılacaktır.
Siz değerli yolcularımızın iade ve değişiklik talepleri ile ilgili uygulanacak işlemler 16 Aralık 2019 tarihinde web sitemiz üzerinden duyurulacaktır.
Konu ile ilgili sorularınızı ve taleplerinizi callcenter@atlasglb.com e-posta adresine PNR numarasıyla birlikte iletebilirsiniz.
Web sitemizden ve diğer satış kanallarımızdan bilet satış işlemleri 16 Aralık 2019 tarihine kadar kapalı tutulacaktır.
Thomas Cook sonrası Avrupa için bir başka büyük kayıp
Hatırlanacağı üzere dünyanın en büyük ve en eski seyahat acentelerinden birisi olan Thomas Cook yakın zamanda iflasını açıklayarak turizm dünyasından ayrılmıştı. Avrupa henüz bunun şokunu atlatmadan, yine onun kadar önemli bir başka turizm bileşeni olan Atlasglobal bir anlamda iflasını açıklamış oldu. Havayolu şirketi 21 Aralık tarihine kadar uçuşlarını durdurduğunu söylese de, bunun aslında bir anlamda sahneden çekiliş olduğu aşikar.
AtlasGlobal Tarihçesi
14 Mart 2001 yılında, Alman firması olan Öger Holding tarafından AtlasJet olarak kurulan firma tarifesiz (charter) havayolu olarak ilk uçuşunu 1 Haziran 2001 yılında gerçekleştirmişti. Daha sonra ETS ile olan iş çalışmasını ortaklığa taşıyan Öger Holding, AtlasJet’te yeni bir yapılanmaya gitmiş ve Murat Ersoy havayolunun önderliğine getirilmişti. Bu tarihten sonra AtlasJet hem tarifeli hem de tarifesiz sefer yaparak yolcu ve kargo taşıma ruhsatını almıştı. Böylelikle milli havayolu firması olan Türk Havayolları’nın ardından gerek yurtiçi gerek yurtdışı tarifeli taşımacılık yapan ikinci havayolu firması olmuştu. 1 Şubat 2006 yılında ise ETS, Öger Holding’e ait kalan hisseleri de alarak Murat Ersoy’u Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirmişti. Geçtiğimiz yıllarda ETS’nin sahibi olan Murat Ersoy ve Mehmet Ersoy, yollarını ayırmıştı. Halen Kültür ve Turizm Bakanı olan Mehmet Ersoy ETS’nin sahibi olarak kalırken, Murat Ersoy Atlasjet’in sahibi olmuştu. 2015 yılının Ocak ayında Atlasjet, ismini AtlasGlobal olarak değiştirmiş ve uluslararası ortaklıklara sahip bir havayolu hüviyetine kavuşmuştu.
Atlasglobal neden bu hale geldi?
Atlasglobal’in hızla büyüyen şirket yapılanması ve uçuş ağı, aslında güzel bir iş ağı kurduğu izlenimini vermekteydi. Ancak özellikle son dönemlerde Türk Lirasının diğer tüm para birimleri karşısında değer kaybetmesi, firmanın sonunun başlangıcı oldu diyebiliriz. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti tarafından konulan havataşımacılığında uygulanması gereken tavan ücret uygulaması da havayolunun karlılığını azalttı. 2017 yılında iflasın eşiğine gelen havayolu firması o dönemde mali uygulamalar ile kurtarılsa da, başta ETS olmak üzere seyahat acentelerinin Atlasglobal uçuşlarını kullanmamaya başlaması ciddi bir yolcu sayısının kaybına sebebiyet verdi. Sonuç olarak bugün itibarıyla uçuşlarını durduran havayolu sebebiyle hem otel hem de seyahat acentesi sisteminde bulunan ortakları ciddi zararları hanelerine yazdılar. 2020 yılı içerisinde Türk Turizm Endüstrisinde daha başka isimleri de böyle bir sonla haberleştireceğimiz kaygılarımız da bu haber ile artmış oldu.