Aynalı Çarşı
Aynalı Çarşı
Aynalı Çarşı, Gelibolu Yarımadası dışında, Çanakkale ile en fazla özdeşleşen yerlerden birisi. Bunun en büyük sebebi, hiç kuşkusuz, bir dönemin ağıtı olan “Çanakkale içinde Aynalı Çarşı” türküsü. Şehrin kültürünü ve geçmişini şehirle birebir paylaşmış bir yer.
Çarşıya bu isim, iki uç kapısındaki aynalardan ötürü verildi dense de, bunun kesin bir doğru olduğu söylenemiyor. Giriş kapıları kemerli ve kırmızı taştan olan çarşının kitabesinde Osmanlıca olarak “Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi ikinci Abdülhamid efendimiz hazretlerinin lütuf ve sahip çıkmalarıyla kendine bağlı musevi uyruğundan İlyo Halyo kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır. Yıl Hicri Muharrem 1307 (Kasım Aralık 1889)” yazmakta. Asıl ismi de “Passage Halilio”
Savaş ennasında bombalanan ve ardından İngilizlerin işgali sırasında (1918-1921) ahır olarak kullanılan yapı bir harabe olarak kalan yapı, 1967 yılında yapılan onarımla günümüzdeki halini aldı. İçerisinde hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar bulunan çarşı, şehri ziyaret ettiğinizde görebileceğiniz noktalardan birisi.