Balkan Turu Gezi Yazısı

Balkan Turları Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Türk pasaportlarına uygulanan vize randevusu bile vermeme uygulaması sonrası vizesiz Balkan turu satışları patlama yaptı. Hemen hemen her seyahat acentesi birbirine benzer Balkan turları satışa koydu. Balkanların Türkiye’ye hem coğrafî hem de tarihî yakınlığı da buna eklenince, doğal sonuç olarak Balkan Turları satışları arttı. Hal böyle olunca yurtdışı seyahatini Balkan Turu olarak yapmak isteyenlerden bir çok soru aldık. Balkan turu yapacaklara tavsiyeler vereceğimiz bu yazıda, akıllardaki soruları da gidermeye çalışacağız. Balkan turu rotası nedir, Balkan turu ülkeleri hangisi, Balkan turu için en iyi zaman ne zaman ve Balkan turlarında ne kadar para harcanır gibi soruların tamamına cevap vereceğiz. Bunların haricinde sormak istediğiniz sorular olursa yorumlar kısmında sorabilirsiniz. Her sorunuza cevap vermeye çalışacağız. Youtube kanalımızdaki Balkan turu videolarımızı da yazının içerisine serpiştireceğiz.

Balkan Turu Ülkeleri

Türkiye’de genelde “Büyük Balkan Turu” adı altında satılan programlara baktığınızda çoğunluğunun altı ayrı ülkeden oluştuğunu göreceksiniz. Bu ülkelerin en önemli ortak noktası, hiçbirinin Türk pasaportuna vize uygulamaması. İsmen saymak gerekirse, Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Kuzey Makedonya ülkeleri bu turların uğrak noktası. Balkanlar coğrafyası bu ülkeler ile sınırlı değil elbet. Ancak diğer ülkelerin Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle vize uygulaması var. Bu sebepten tur programlarına dahil değiller.

Balkan Turları Rotası

Seyahat acentelerinin programlarını incelediğinizde karşınıza genelde iki veya üç farklı başlangıç noktası çıkacaktır. Acentelerin havayolları ile yapmış oldukları anlaşmalar bunun tek sebebidir. Normal havayolları uçuşlarının haricinde “Charter/(Çartır)” denilen sistemle de turlar yapılıyor olabilir. Yüksek sezonlarda Türk Hava Yolları gibi normal havayollarının bilet fiyatları yüksek olduğunda, Charter havayolu şirketlerinden kiralanan uçaklarla da bu programlar gerçekleştirilebilir. Fiyatın çok yüksek olmasının önüne geçmek için, Balkanlara gidecek herkesi aynı yere uçurmamak da lazım. Dolayısıyla Balkan Turu başlangıç noktası genelde Tiran, Saray Bosna veya Belgrad havalimanlarından başlamak üzere hazırlanıyor. Ancak tamamında, istisnasız bir şekilde, dairesel bir tur yapıyorsunuz. Başladığınız noktaya geri döndüğünüzde de aynı havalimanından Türkiye uçuşunuz gerçekleşiyor. Seçmiş olduğunuz programın içeriğine göre değişmekle beraber uzun süren ve çok sayıda ülkeye gidilen turlarda 2000 kilometrenin üzerinde karayolu seyahati de eklenmiş oluyor. Bizim deneyimlediğimiz ve aşağıda videolarını görebileceğiniz turda biz 2400 kilometreden fazla yolu karayolu üzerinden yaptık.

Balkan Turu Yapacaklara Tavsiyeler

Her nereden duyup aklınıza düştüyse, bu turu gerçekleştirme kararı aldınız. Google’da arama yapıp onlarca firmanın tur sayfalarına ulaştınız. ilk fark edeceğiniz şey tüm turların neredeyse aynı olduğu olacak. Bunun en büyük sebebi, tur nerede satılırsa satılsın, turu gerçekleştirecek olan firmalar aynı. Toplamda iki veya üç firma, acentelerde satılan tüm turların organizasyonunu ve hizmetlerini sağlıyor. Dolayısıyla da acentelerde satılan turlar neredeyse birbirinin aynı. Gün sayısı, kullanılan havayolu ve kalınan otel kalitesi gibi sebeplerden ötürü farklı fiyatlı turları fark edeceksiniz. Biz size en geniş kapsamlı turlardan örnek vereceğiz ki sizin düşündüğünüz programı da kapsayabilsin.

En iyi zaman ne zaman

Gezeceğiniz ülkeler ve noktalar yaz aylarında gerçekten çok sıcak olabiliyor. Türkiye’ye sürekli Balkanlardan giriş yapan soğuk hava kütlesinden alışık olduğumuz üzere kışın da oldukça soğuk oluyor. Üstelik binlerce kilometre otobüs yolculuğu yapacaksınız. Üstüne üstlük gezdiğiniz yerlerde de sürekli yürümeniz gerekiyor. Bütün bunları göz önüne aldığınızda balkan turu için en iyi zamanın ilkbahar ayları veya sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. Biz tercihimizi Mayıs ayından yana kullandık. Aşağıdaki videolarda da görebileceğiniz hava şartlarında gezdik. Size tavsiyemiz de bu yönde olacak. Kısaca karakış ve kurak yaz aylarında diğer aylara göre daha fazla sıkıntı çekersiniz.

Nasıl bir bavul hazırlamalı

Balkanlara bir turla seyahat ettiğinizde her akşam ayrı bir ülke ve şehirde, doğal olarak da ayrı bir otelde kalacaksınız. Genelde oteller düzgün ve temiz otellerdir. Sırbistan hariç. Sırbistan’da nedense otellerde bir temizlik sıkıntısı oluyor. Ama geneli temiz ve kullanışlı oteller. Size tavsiyemiz kaç gün kalacaksanız o kadar günlük çamaşır, çorap ve kıyafet bulundurmanız. Bavulunuzu hazırlarken her gün için ayrı ayrı hazırlanmış bir seti ufak torbalar halinde bavulunuza yerleştirebilirsiniz. Böylece ilk gün giydiğiniz şeyleri ikinci gün giyeceklerinizin poşetine kirli olarak yerleştirip bir düzen oturtabilirsiniz. Yapmamanız gereken tek şey ise bavulu her gün dağıtıp tekrar toplamak. Şaka gibi gelebilir ama bavulu her gün boşaltıp tekrar toplamaya yetecek kadar vaktiniz olmayacak. Ayrıca her kişi için bir de sırt çantası olması iyi olacaktır. Özellikle otobüs yolculukları esnasında bavuldan bir şeyler alma şansınız yok. Dolayısıyla o gün için ihtiyaç duyacağınız her şeyi içine koyacağınız en az bir sırt çantanız olmalı.

Ne kadar para götürmeli

Büyük Balkan turu aldığınız taktirde altı ayrı ülkeye ve şehre gideceksiniz demektir. Bunların tamamına yakınında Euro kullanımı var. Yani bir alışveriş yapıp Euro ile ödeme yapabiliyorsunuz. Ancak dükkanlar size geri ödemeyi kendi para birimlerinden yapıyorlar. Dolayısıyla bir yerde ödeme yaparken yanınızda küçük değerlere sahip Euro bulundurmalısınız. Banknotlarınızın 5-10 ve 20’liklerden oluşması önemli. Eğer hediyelik eşya veya kıyafet gibi şeyler alacaksanız muhtemelen kredi kartınızı kullanabileceksiniz. Bu nedenle ufak banknotları çay, kahve ve yemek gibi işlemlerde kullanıp, kalan alışverişleri kredi kartı üzerinden yapmanızı tavsiye ederiz. Türkiye’deki fiyatlardan ötürü Balkanlar’daki her şey size ucuz gelecektir. Bunu da göz önünde bulundurun.

Başka neler götürülmeli

Düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa elbette onları yanınıza alın. Ayrıca soğuk algınlığı ve baş ağrısı gibi şeyler içinde hazırlığınız olsun. Gerek Türkiye’den gerekse gittiğiniz yerlerden, yolculuk esnasında gün içinde yiyip içebileceğiniz kurutulmuş meyve, kuruyemiş tarzı şeyleri de yanınızdan eksik etmeyin. Yolculuk esnasında okuyacağınız kitap, dinlemek veya izlemek üzere indirilmiş videolar veya müzikler de işe yarayacaktır. Kullandığınız hizmet sağlayıcınızın Roaming özelliğini açarsanız bunları indirmeye gerek kalmaz. Ama yolculuk esnasında cep telefonunuzu şarj edebileceğiniz bir harici batarya da mutlaka yanınızda bulunsun.

Büyük Balkan turu esnasında göreceğiniz yerler

Bizim tercih ettiğimiz programda rotamız Tiran’dan başladı. İlk olarak Prizren ve ardından Kotor’a gittik. Sonrasında sırasıyla Poçitel, Blagaj, Mostar, Saray Bosna, Belgrad, Üsküp, Manastır, Ohri ve Tiran’a vardık.  Turlar esnasında kimse size detaylı bilgi vermeyecek. O nedenle aşağıdaki videolarımızı izlemenizi ve her bölge için yazdıklarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Prizren ve Kotor

Turrehberin olarak bizim için Prizren Balkan turu noktalarının içinde en beğendiğimiz yerlerden biriydi. Kotor’da ise, büyük ihtimalle İstanbul‘dan gelmemizden sebep, fazla etkilenmedik. Zaten Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış, İlk Çağ, Orta Çağ ve Yeni Çağ dönemlerinin nadide eserlerinin bulunduğu tarihi bir şehirden gelince Kotor pek etkilemiyor. Buyurun sizler de bizim gözümüzden deneyimleyin.

Poçitel-Blagaj-Mostar

Poçitel ilginç bir yerdi. Farklı bir deneyim sundu. Blagaj ise muhteşem bir doğa harikasıydı. Ancak yıllar sonra gittiğimiz Mostar’ı çok değişmiş bulduk. Daha önceleri daha tarihi bir yer havası varken artık tamamen turistik ve kalabalık bir ortam olmuş. Rahatsız olmadık desek yalan olur. Videomuz hemen altta.

Saraybosna – Belgrad

Eskinin iki kardeş şehri günümüzün gizli düşmanları gibi. Saraybosna Osmanlı’nın sıfırdan başlatıp büyüttüğü ender kentlerden. Belgrad ise her ne kadar günümüzde pek izi kalmasa da, en fazla değer verdiği şehirlerden. Bizim için Balkan turunun en nadide yeri elbette Saraybosna oldu. Kısmen acı hatıraları, kısmen de bir ata yadigarı olması bizi ona bağladı.

Üsküp – Manastır – Ohri – Tiran

Dördü de birbirinden güzel demek isterdik. Ancak üçü Tiran’dan güzel. Zira Enver Hoca zamanında Arnavutluk’ta ama özellikle Tiran’da ateist-komünist yönetim anlayışı içerisinde resmen bir tarih katliamı yaşanmış. Hele de Saraybosna-Belgrad-Üsküp-Manastır-Ohri diye gelip Tiran’a girince ciddi bir hayal kırıklığına uğruyor insan. Seyahat acentelerinin programlarında Tiran’ın bu derece az zaman ayrılan bir yer olması boşuna değilmiş. Yine de güzel bir gezi videosu oldu. Özellikle de Üsküp ve Manastır.

Turrehberin Notu

Biz gezimizde Wtatil’in organize ettiği programı tercih ettik. Bu yolculuk bize çok güzel anılar kattı. Zorlu ve yorucuydu. Günleri ve yerleri karıştırdığımız zamanlar oldu. Turla beraber gidince, diğer katılımcılar ile sıkıntı yaşama şansınız var. Zira saatlerce aynı otobüs içinde yolculuk yapıyorsunuz. Beraber hareket etme zorunluluğunuz var. Her molada geç kalanlar, sizin de zamanınızdan çalanlar veya eğlenmeyi bağırmak zannedenler olabiliyor. Ancak böyle bir Balkan turunu kendi başınıza yapmanız çok zor. Maddi açıdan da büyük ihtimalle tur şirketlerinin fiyatlarından pahalıya gelecektir. O yüzden size tavsiyemiz bu geziyi, olması gerektiği gibi bir tur şirketi üzerinden alarak yapmanız. Biz gezi öncesi bilgi araştırdığımızda fiyat odaklı bilgiler bulmuştuk. Tarih, coğrafya ve kültür açısından kaynak bulmakta zorlanmıştık. O sebeple kendi videolarımızı daha çok bu yönde destek verecek şekilde hazırladık. Sizlere de tavsiyemiz videolarımızı mutlaka izleyip seyahate öyle çıkmanız olacaktır.

Size şimdiden iyi yolculuklar…

Exit mobile version