EdirneTürkiyeÜlke/Şehir Rehberi

Edirne Eski Cami

Edirne Eski Cami

Edirne Eski Cami veya esas ismi ile Ulu Camii, Osmanlı’nın en zor dönemlerinde yapılmış (Fetret Dönemi 1402-1413) büyük bir cami. Ankara Savaşını Timur’a karşı kaybeden ve esir düşen Bayezid Han’ın büyük oğlu Emir Süleyman tarafından 1403 yılında yapımına başlanmış, ancak 1414 tarihinde Çelebi Mehmet’in döneminde tamamlanmış. Ulu Cami adı ile yapılmasına rağmen, Üç Şerefeli Cami yapılınca adı Eski Cami olmuş.

 

Caminin ilginç noktaları bulunmakta. Bunlardan ilki ana giriş kapasında Arap alfabesi ile yazılan “Allah” ve

“Muhammed” yazıları. Bu kadar sade ancak bu kadar etkili ve güzel bir karşılama, Osmanlı camilerinde ender rastlanan bir durum.

İçeride de süsleme nispeten sadedir. Yine de göze oldukça hoş gelen bir yapıdadır. Mihrabın sağında ise, Kabe’den getirildiği rivayet edilen “Kabe Taşı” bulunuyor. Bu taştan sebep, burada edilen duaların kabul edildiği halk arasında yayılmış bir inanç.

Caminin bir diğer özelliği ise Cuma namazlarında Cuma Hutbelerine çıkan imamların, hutbeye kılıçla çıkmaları. Bu eski bir geleneği hatırat olarak yaşatma amaçlı. Osmanlı döneminde yeni padişahların kılıç kuşanma törenleri burada yapıldığından, bu gelenek devam ettirilmiş.

Bir diğer önemli husus ise II. Murat zamanında bu camiye getirtilen Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri ile ilgili. Camide bulunan eski vaaz kürsüsünde bir Cuma Vaazı veren Hacı Bayram-ı Veli hazretlerine hürmeten, o tarihten bugüne, orada başka biri vaaz vermemiş.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu