Galata Köprüsü, tarihi itibarıyla oldukça eski bir köprü. İstanbul’un tüm hükümdarları buraya bir köprü yapma hayali ve çalışması içinde bulunmuş. Haliç veya diğer ismi ile “Altın Boynuz”, oldum olası yakaları birbirine bağlanmak istenen bir yer olmuş. Ancak tarihin büyük kısmında bu çalışma çizimlerde kalmış. Özellikle Galata köprüsü tarihi ile ilgili sorularınız varsa aşağıdaki videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.
Köprü, Haliç’in her iki yakasında yaşayanlar için de önemli bir talep imiş bu. Bir tarafta Bizans ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu sarayları, diğer tarafta Ceneviz ve Venedik ticaret kolonileri ile hep işlek bir yer imiş. Eminönü için oldukça önemli bir talep olmuş bu köprü.
Elbette ki şu an işlev gören köprü ilk yapılan köprü değil. İlk yapılan köprü oldukça eski zamanlarda yapılmış. Türklerin burada yaptığı ilk köprü ise Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılmış. Belki de daha önce hiç duymadığınız bilgileri de videomuzda bulacaksınız. Her gün üzerinden sayısız geçen bulunan, balıkçıların bir çeşit yaşam alanı olan bu yer şairleri de etkilemiştir. Ünlü şairimiz Orhan Veli‘nin Galata Köprüsü için yazdığı güzel bir şiiri de vardır.
Dikilir köprü üzerine,
Keyifle seyrederim hepinizi.
Kiminiz kürek çeker, suya suya ;
Kiminiz midye çıkarır dubalardan;
Kiminiz dümen tutar mavnalarda;
——–
Hepiniz geçim derdinde.
Bir ben miyim keyif ehli içinizde?
Bakmayın, gün olur, ben de
Bir şiir söylerim belki sizlere dair;
Elime üç beş kuruş geçer;
Karnım doyar benim de.
Umarız Galata Köprüsü ile ilgili çektiğimiz videoyu beğenirsiniz. İyi seyirler, iyi gezmeler.