Hacı Bayram Veli Camii
Hacı Bayram Veli Camii
Hacı Bayram Veli Camii, Ankara’nın tarih boyunca en önemli dini noktalarından birisinde bulunan bir cami. Şehrin tarihi boyunca burada, bu cami öncesinde de çeşitli tapınaklar ve ibadet noktaları bulunmuş. Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri aslen Ankara’nın Solfasol köyündenmiş. Asıl adı Numan olan Hacı Bayram Veli, eğitimini yine Ankara’da alıp daha sonra Kayserili Şeyh Hamideddin Aksarayi’nin öğrencisi olmuş. Hicaz ve Şam’a onunla birlikte giderek 3 yıl bu bölgelerde kalmış. Döndüğünde kendi adıyla anılan Bayrami Tarikatını kurmuş ve o dönemde çok fazla mürit toplamış.
Buradaki cami de 1427 yılında, halen yine bitişikte bulunan Augustus Tapınağı‘nın yanına, yapılmış. Ancak caminin günümüz hali, daha çok 1700’lü yılların cami mimarisi örneklerini bulundurduğundan, caminin bu dönemde yenilendiğini düşünüyoruz. Türbesi de caminin hemen yanı başında bulunan Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri, Arapça ve Farsça’nın Türk diline yerleştiği dönemlerde, Türkçe şiirler yazarak ve yine Türkçe dersler vererek, dilin korunmasında büyük katkı sağlamış.
Yaşamı boyunca bir çok öğrenci yetiştiren Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin öğrencileri arasında, yine Türk ve Osmanlı tarihine büyük katkıda bulunan, Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin Hazretleri de bulunmakta.
Sultan II. Murat, o zamanlar Edirne‘de bulunan başkente, kendisini vaaz vermesi için çağırmış. Edirne Eski Cami‘de bir Cuma vaazı veren Hacı Bayram-ı Veli’nin vaaz verdiği kürsüde, ona hürmetten, bugüne kadar başka hiç kimse vaaz vermemiş. Halen Edirne’de onun vaaz verdiği kürsü kullanılmamakta.