Hisar Camii
Hisar Camii, İzmir‘in en büyük ve gösterişli, aynı zamanda da tarihi camisi. Kemeraltı Çarşısı bölgesinde Kızlarağası Hanı’nın doğusunda kalan cami ile ilgili yapım rivayetleri oldukça fazla. Ancak ismini burada daha önceleri bulunan Liman Kalesinin hisarlarından aldığı söyleniyor.
Bir rivayete göre, İbn-i Batuta’nın da kayda geçtiği Şeyh (Molla) Yakup isimli bir zat tarafından 14. yy başlarında yapıldığı söylenir.
Bir başka rivayet, Timur’un İzmir’i alması sonucunda burada bulunan Liman Kalesinin kalıntıları üzerine bu caminin yapıldığıdır. İşin aslı, Müslüman Türkler bugünkü şehrin sahilden uzak kısmına daha önceden sahipti ancak Kale ve Liman bölgesi bir Latin şehri olarak yaşamına devam etmekteydi. Bugüne kadar gelen “Gavur İzmir” deyimi ile şehrin Latin bölgesi kastediliyordu. İşte Timur, bu şehri aldı. Cami, onun yıktığı Liman Kalesi kalıntıları üzerine dikildi rivayeti bu bilgiye dayanıyor.
Bir diğer rivayet ise, bu caminin eski bir Latin kilisesinden dönüştürüldüğü üzerine. Bu sonuncu rivayete neden teşkil eden nokta ise, Caminin ender rastlanır bir şekilde, 3 mihrabının olması ve biraz İtalyan bir tarza sahip olmasından kaynaklanıyor.
Ama en akla yatan ve kabul gören yapım tarihi ve banisi, Aydınoğulları Beyliği soyundan gelen, Özdemiroğlu Molla Yakup Bey tarafından 1597/1598 yılları arasında yaptırılmış olmasıdır.
Cami İzmir’in en büyük dini yapılarından birisi. Ancak bu büyüklüğü onun 1813, 1868 ve 1881 yıllarında depremden ötürü zarar görmesini engelleyememiş. Toplam 8 onarım gören caminin son onarımı 2009-2011 yılları arasında yapılmış.