Konak Meydanı
Konak Meydanı, şehrin yaklaşık son 200 yılına damgasını vurmuş, tarihi yaşatan ve yaşayan bir merkez. İzmir‘lilerin doğal buluşma noktası bir anlamda. Şehrin doğal merkezi konumundaki Konak, aynı zamanda tüm toplu taşımların her yöne dağıldı merkez görevini de yönetiyor. Bunun en büyük sebebi, kentin eski ticari kalbinin merkezi olan Kemeraltı‘nın bu meydandan itibaren başlıyor olması. Şehrin yakın tarihteki en önemli 2 olayı olan 15 Mayıs 1919 Yunan ordusunun işgali ve 9 Eylül 1922 Türk ordusunun şehri geri alışı da yine bu meydanda gerçekleşmiş. Roma döneminde iç liman olarak kullanılan Konak Meydanı’nda günümüzde Hükümet Binası, Saat Kulesi, İlk Kurşun Anıtı ve Konak Camii bulunmakta. İzmir gezilerinde ilk uğranılması gereken bu meydanı kaçırmayın. Gitmişken güvercinlere yem verme ritüelini de es geçmeyin deriz.
Tarihi açıdan da Konak Meydanı oldukça önem taşır. İzmirli olduğu bilinen Homeros‘un burada bulunan “Meles Çayı” kenarına oturup şiirlerini yazdığı, lirini çaldığı söylenir. Meles Çayı olarak adlandırılan yerin günümüzdeki Kemer Çayı olduğu söylenme. Buna delil olarak da Roma döneminin ünlü söylevcisi Aristides’in Meles Çayı anlatımı gösterilmekte.
Büyük İskender’in İzmir’i ikinci kere kurduğu ve buna Kadifekale’de ulu bir çınar ağacının altında uyurken gördüğü rüyanın sebep olduğu söylenir.
Meydan ve çevresi günümüzde de eski önemini taşımakta ve İzmir’in kalbi olma özelliğini sürdürmekte. İzmir’i ziyaret edenler için bu bölge hem otelleri hem de restoranları ile yirmi dört saat hareketin yaşandığı bir yer. Eminiz ki Konak Meydanı, sizin de İzmir ziyaretlerinize eşlik edecek ve anılarınızda güzel bir yer tutacak.