GezerkenIstanbul
Trend

Kuzguncuk – Sanki bizim eski mahalle

Sanki bizim eski mahalle

Bu kez sizi şehrin tam içinde; bir o kadar da uzağında olan bir semte, Kuzguncuk’a davet ediyoruz. İlk olarak, Kuzguncuk gezimize, semtin ana caddesi olan İcadi’ye den içeri girerek başlıyoruz. Boğazın hareketliliğinin içinde sessiz kalabilmiş bir koy Kuzguncuk.

Daracık sokaklarında pencereleri rengârenk sardunyalarla süslü evleri, güler yüzlü halkı ve esnafıyla bir zaman yolculuğuna hazır olun. Nitekim Caddeye girer girmez sol tarafta Beth Ya’kov Sinagogu, hemen yakınında sağ tarafta ise Ayios Panteleimon Rum Kilisesi bizi karşılıyor. Bundan dolayı semt tam bir kültür ve inanç mozaiği durumunda. Açıkçası semt tarihine göz attığınızda, semtin büyük çoğunluğunu gayrimüslimlerin oluşturduğunu görmek mümkün.

Sahil yolunda ise Kuzguncuk Camii ve Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi göze çarpıyor. Yolun karşısında hemen deniz kenarında bulunan Üryanizade Camii ise 1860 senesinde 2. Abdülhamid’in şeyhülislamlarından Üryanizade Ömer Efendi tarafından inşa ettirilmiş. Bu caminin bahçesinden Boğaz’ın karşı tarafını izleyebileceğinizi söyleyelim. Doğal olarak manzarası muhteşem. İstanbul’da Musevilerin yerleştiği ilk bölgelerden birinin Kuzguncuk olduğu malum. Bizans dönemindeki adı ise Kosinitsa’ymış. Günümüzdeki adını 15. yüzyılda burada yaşamış Derviş Kuzgun Baba’dan aldığı söyleniyor.Kuzguncuk Merdivenli Yokuşlar

Kuzguncuk Sahil boyu yalılar

Sahil boyunca eşsiz mimarileriyle yalıları görmek mümkün. Hepsi birer sanat eseri olan bu yalılar, sahilde yürüme imkânını maalesef kısıtlıyor. Kuzguncuk’ta sahilde olmak istiyorsanız, hemen köprünün altındaki parka veya merkezde trafik ışıklarının arkasındaki minik alandaki çınar altına gitmelisiniz. Hemen yan tarafta bulunan işletmeden çay, tost veya kahve ısmarlayabilir, açık havada Boğaz’ın tadını çıkarabilirsiniz. Alternatif olarak sahilde yol üzerindeki Dilim pastanesinin pastaları da bu manzaraya karşı iyi gider, tavsiye ederiz.Renkli Kuzguncuk Evleri

Semtte gezerken bir Anadolu kasabasındaymış hissi yaşayacağınıza şüphemiz yok. Bunun nedeni de Kuzguncuk’ta büyük AVM’ler inşa edilmemiş. Elbette buna şükretmemek elde değil. Tabiatıyla küçük esnaf önemini koruyor. Mahalle berberi, terzisi, kitapçısı, ekmek fırınları, irili ufaklı ve her beğeniye hitap eden restoranları her daim cıvıl cıvıl. Bir dönemin beğenilen dizisi Ekmek Teknesi de semtte çekilmiş. Dükkân bugün fırın olarak işletilmese de levhası korunmuş, kapıda asılıyor. Zaten semt birçok dizi ve film çekimi için plato olarak kullanılmış. Nitekim birçoğumuzun hafızasında önemli bir yer tutan Perihan Abla dizisi de Kuzguncuk’ta çekilmiş. ‘Kimin başı sıkışsa koşar Perihan Abla, işte bu mahallede yaşar Perihan Abla.’ Bu şarkıyı mırıldanarak dizinin çekildiği evi buluyor ve o günlere geri dönüyoruz. 

Burada fotoğraf çekilmez…

Aslına bakarsak, Kuzguncuk’un bu derece ilgi çekmesi semt sakinlerini biraz rahatsız etmiş. Bunun neticesinde sokaklar arasında yürürken bazı binaların kapısında ‘burada fotoğraf çektirmek yasaktır’ şeklinde yazılara rastlıyoruz. Bundan ötürü ziyaretçi akınından bunalmış semt sakinleri çözümü bu yazıları asmakta bulmuşlar. Biz de bu uyarıları dikkate alıyor ve fotoğraf çekmek yerine bu güzelim evlerin karşılarında durup öylece onları seyrediyoruz. O kadar güzeller ki.  Semti daha iyi tanıyabilmek için ana caddeden sokak aralarına girip, yokuşu tırmanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü yukarılara çıktıkça, karşınıza çıkan hayatlar, evler, manzara daha da bir güzelleşiyor. Nihayet en tepeye kadar çıktığınızda bir taşın üzerine oturup, boğaz manzarasının keyfini çıkarın.Kuzguncuk Tepesinden Boğaz Kuzguncuk Fotoğraf Mevsimlerden İlkbahar ise erguvanlar şahane renkleriyle manzaranızı şenlendirecektir. Dönüşte karşımıza çıkan kaplumbağayı yazmadan geçemeyeceğim. Semt gerçekten sürprizlerle dolu. Bu güzelliklere edebiyat dünyasının önde gelen isimleri de tepkisiz kalamamış; bölge birçok kitap ve şiire esin kaynağı olmuştur.

Kuzguncuk’ta Yeme içme

Manzara keyfinden sonra fotoğraf çeke çeke merkeze geri inince, soluğu Kuzguncuk Bostanı’nda alıyoruz. Evet yanlış duymadınız, semtin ortasında kocaman bir bostan var. İçeri girdiğiniz anda şehri geride bıraktığınızı hissedeceksiniz. Bozulmamış doğal yapı, ekim yapılmış tarlalar, gezmeye gelen çocuklu aileler… Eşsiz bir deneyim.

Tüm bu güzelliklerin hiç bozulmamasını dileyerek yemek molası veriyoruz. Kuzguncuk’ta restoranlar ağırlıklı olarak ev yemekleri üzerine çalışıyor. Vejetaryen restoranları bile var. Balık restoranları meşhur, zeytinyağlıları lezzetli. Semtteki restoranlarda günün her saati kahvaltı yapabileceğinizi hatırlatmakta fayda var.  Biz bu kez tercihimizi, semtin simgesi olmuş ve İstanbul’daki en iyi ilk 10 içine girmiş Metet Döner’den yana kullanıyoruz. Burası gerçek bir esnaf lokantası. Özenli ve sade. Yan masalarda oturan müşteriler bile birbirine arkadaşıymış gibi davranıyor. Fındıklı şekerparesini tatmanızı öneriyor ve soluğu hemen karşı kaldırımında bulunan Nail Kitabevi’nde alıyoruz.


Mideyi doyurmak kolay elbette ama ya ruh ne olacak? Aslında bunun cevabı da bu semtte bulunmakta. Kitaplar ve dumanı üstünde bir kahve. Burası muhteşem düşünülmüş bir kitabevi. Üst katındaki sedirlerde saatlerce kitaplarla vakit geçirebilir, okuyabilir, kısaca dinlenebilirsiniz. Bina tarihi cumbalı bir yapı. Tadına doyulmaz kitap kokusuyla dinlenirken ille de kahvemi içerim diyorsanız üst kata maalesef sadece karton bardakla içecek çıkarılabiliyor. Ama ben fincandan vazgeçmem diyorsanız, kaldırıma konulmuş masalarda kahve molası verebilirsiniz.

Bölge günün her saati hareketli. Özellikle hafta sonları çok daha kalabalık. Bu nedenle eğer vaktiniz varsa hafta içi sabah saatlerinde keşfe çıkarsanız çok daha keyifli olacaktır.

Kuzguncuk’a Nasıl Gidilir

Kuzguncuk’a Üsküdar hattından kalkıp Beykoz’a giden otobüs ve minibüslerle ulaşmak mümkün. Avrupa yakasından gelecekseniz, Eminönü, Kabataş veya Beşiktaş’tan vapurla Üsküdar’a ulaşabilirsiniz. Yürümeyi seviyorum diyorsanız, Üsküdar üzerinden yürüyerek bile ulaşabilirsiniz. Üsküdar-Kuzguncuk arası mesafe yaklaşık 1.5 kilometre. Hatırlatmakta fayda var, İstanbul kart kullanıyorsanız kartınız dolu olsun. Zira Kuzguncuk’ta kartınızı doldurabileceğiniz bir yer yok.

GONCA SAĞLIK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu