Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), kardeş kuruluşu olan Dünya Sağlık Örgütü’nden (UNWHO), halen birçok farklı ülkede farklı şekillerde uygulanan seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını veya hafifletilmesini talep etti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 19 Ocak tarihinde Cenevre’de Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Acil Durum Komitesi’nin 10’uncu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonucunda ülkelerin Omikron Covid-19 varyantı ile birlikte uygulamaya aldıkları farklı içeriklerdeki seyahat kısıtlamalarının ekonomik ve sosyal zararlara yol açabileceği endişesi dile getirildi. Komite ayrıca, uluslararası seyahat edenlere test, izolasyon, karantina ve aşı gibi uygulanan kısıtlamaların “risk değerlendirmelerine dayanması ve IHR’ın 40. maddesi uyarınca uluslararası gezginlere mali yük bindirmekten kaçınması” gerektiğine dikkat çekti.
Turizm için seyahat kısıtlaması sadece ters etki yapıyor
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili ise bu görüşü destekleyen bir açıklama yaptı. Pololikashvili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yeni varyantlar çıktıkça, ülkelerin yeni seyahat kısıtlaması getirmesi turizm noktasında geri tepiyor. Turizm, getirilen kısıtlamalar ile hayat damarlarından oluyor, faydadan çok zarar görüyor. Özellikle sürdürülebilir değişim, ekonomik durum ve iş gücü için uluslararası turizme bağlı yaşayan destinasyonlarda bu durum daha belirginleşiyor.”
Aşı durumu seyahat için ana etken olmamalı
Pololikashvili demecinde ayrıca, Dünya Turizm Örgütü’nün, kardeş kuruluş olan Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan seyahat kısıtlamalarının anlam ifade etmediği açıklamalarının doğru bir rehberlik olduğunu belirtti. Dünya genelinde dengesizlik gösteren aşılanma oranları varken, aşının uluslararası seyahat için ana kontrol maddesi olmasının da pek bir anlamı olmadığını sözlerine ekledi.