Stratonikeia Antik Kenti, şimdiye kadar gezmiş olabileceğiniz antik kentlerden oldukça farklı bir antik kent. Zira bu antik kentte yaşam halâ devam ediyor. Kazı çalışmalarının da hummalı bir şekilde yapılmaya devam ettiğini söylemek gerekir. Bu hummalı çalışmaya katılan ve bu değerleri tekrar bizlerle buluşturanlara buradan teşekkürlerimizi ileterek Stratonikeia Antik kentini dilimiz döndüğünce sizlere aktaralım.
Karya döneminden Cumhuriyete uzanan bir tarih
Karya dönemi olarak bilinen dönem, Antik Yunan kolonilerinden önce, Anadolu halklarının Ege bölgesinde oluşturdukları koloniler dönemidir. Bu kentin ilk kuruluş tarihinin ise M.Ö. 2000’li yıllar olduğu bilinmektedir. Stratonikeia Antik Kenti günümüzde Muğla’nın Yatağan İlçesi’nin Eskihisar Köyü veya mahallesi sınırları içerisinde yer almakta. Bugün Eskihisar köyü, Yatağan Termik Santrali nedeniyle boşaltılmış durumda. Ancak köyde halen yaşamını devam ettiren 3-5 hane var. Onların sayesinde bu antik kent 4,000 yılı aşkın bir süredir yaşamını devam ettirmekte.
Stratonikeia Antik Kenti Hikayesi
Karya döneminde önemli kentlerden biri olan Stratonikeia’nın bilindik isminin tarihi ise Büyük İskender’in komutanlarından biri olan ve İskender’in ölümünden sonra Seleukos İmparatorluğunu kuran I. Selevkos’a dayanır. I. Selevkos Stratonike adlı genç bir kadınla evlenir. Evlilikten sonra ilk eşinden olan oğlu Antiokhos çok hastalanır. Doktorlar çare bulamazlar. En sonunda bir büyücü, yemeden içmeden kesilen Antiokhos’un, babasının yeni eşi Stratonike’ye aşık olduğunu söyler. Bunun üzerine I. Selevkos yeni eşinden boşanır ve onu oğluyla evlendirir. Eski üvey annesi ile evlenerek onu eşi yapan I. Antiokhos ise bu kente onun adını verir. O tarihten itibaren kent Stratonikeia olarak anılır.
Şehri gezerken detaylı olarak çektiğimiz videomuzun ilk bölümünü izleminizi tavsiye ederiz.
Stratonikeia kentinin tarihi katmanları
Daha önce bahsettiğimiz üzere şehrin en önemli özelliği tarihi katmanları bir arada görebilmeniz. Bu noktada kazı çalışmalarını devam ettiren kazı ekibi sayesinde Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve sonrası, Beylikler dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi yerleşim katmanlarını görebiliyoruz. 2008 yılından itibaren Pamukkale Üniversitesi tarafından kazı çalışmaları sürdürülmekte. Bu çalışmalara ve şehrin geneline ait bilgi almak isterseniz bu link üzerinden bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
Stratonikeia antik kentinin surlarının yerleri bilindiğinden, şehrin büyüklüğü de kolayca anlaşılıyor. Ancak kent içinde sadece belirli yapılarda kazılar yapılmış durumda. Bu ise kent ile ilgili bilgiyi sınırlı tutan bir etken. Bilinen yapılar arasında, sur, anıtsal çeşmesi ile birlikte şehir kapısı, kuzey ve batı sütunlu caddeler, gymnasion, bouleuterion, hamam, tiyatro, tapınaklar, latrina ve su yapısı bulunmakta. Beylikler Dönemi’nden (MS 14-15. yy) bir hamam ile 19. ve 20. yy’a ait bir cami ilgi çeken diğer noktaları. Bunların haricinde farklı tarihi dönemlere ait farklı şekillerde yollar ve kahveler, evler, dükkanlar ve boya atölyesi ile çeşmeler de bulunmakta.
Efes Antik Kenti gibi önemli bir başka antik kent olan Stratonikeia Antik kenti ile ilgili videomuzun ikinci bölümünü de aşağıdan izleyebilirsiniz.
Muğla bölgesindeki bu sessiz, sakin ve fazla bilinmeyen antik kenti ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Stratonikeia Antik Kenti, gezginlerin ilgisini fazlasıyla hak eden bir yer.