Sultan Ahmet Camii
Sultan Ahmet Camii, İstanbul‘un silueti, Osmanlı’nın gururu ve Türk Sanatı’nın doruğa ulaştığı bir eserdir. Tüm inançların ibadet yerlerini temsilen en güzel yerler sıralansa, Sultan Ahmet Camisi kesinlikle ilk sıralarda yer alır diyebiliriz. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa, Koca Mimar Sinan’ın öğrencisi olduğunu bu camide kanıtlar. Cami, banisi olan Sultan Ahmet adı ile anılıyor. Ancak ilk yapıldığı günden bugüne, şehre gelen yabancılar, bu camiye, içindeki 21.043 tane mavi İznik çinisi yüzünden “Mavi Cami / Blue Mosque” der. Camii 1617 yılının Haziran ayının 9. gününde halka açılmış.
Sultanahmet Camiinin 6 adet minaresi bulunmakta. İnşa edildiği zaman 6 Minareli Mekke Camisine denk sayılmasın diye, Mekke Camisine bir minare daha eklenerek 7 minare yapılmış. Külliye şeklinde inşa edilen camide belki görmediniz ancak, Medreseler, Hünkar Kasrı, Arasta, Hamam, Çeşme, Sebiller, Türbe, Darü’ş Şifa, Sıbyan Mektebi, İmarethane ve kiralık odalar var. Caminin inşaatının bitmesinin hemen ardından vefat eden Sultan Ahmet’de türbede defnedilmiş.
Sultanahmet Camiinin 16 şerefesi var ve bunun sebebi olarak Sultan Ahmet’in 16. Sultan olması gösteriliyor. Halbuki Sultan Ahmet 14. Sultan. Ancak buradaki durum Fatih Sultan Mehmet’in tahta geçip tekrar inip bir daha geçmesinden kaynaklanıyor.
Camii şu an restorasyona alınmış durumda. Caminin ön alanında bulunan tarihi hipodrom, komşu olduğu İbrahim Paşa Sarayı ve Ayasofya Camii, arastası içerisinde bulunan Büyük Saray Mozaikleri ve yakın alanda bulunan Topkapı Sarayı, bu bölgeye gelenlerin görmesi gereken diğer noktalardan bazıları. Yerebatan Sarnıcını da unutmamak lazım.
Sultanahmet Meydanı ile ilgili videomuzu aşağıda izleyebilirsiniz.