Teknolojik Turizm – Eski Dönemin Sonu
Teknolojik Turizm – Eski dönemin sonu.
Bireysel farklılaşma ve teknolojinin ilerleyiş hızına bakarak Teknolojik Turizm eski dönemi sonlandırıyor diyebiliriz. Eskiden seyyah veya gezgin diye adlandırılabilmek için, ömrünüzün epey bir kısmını at veya deve sırtında, farklı ülke ve/veya kıtalarda harcamanız gerekirdi. Ancak günümüzde 30 yaşınızı doldurmadan, Evliya Çelebi’nin bir ömür gezdiği yerlerin 2-3 katını rahat rahat gezebiliyorsunuz. Bu da turizm sektörünü çok hızlı ve kapsamlı hareket etmeye zorluyor. Ancak maalesef, gerek kurumlar, gerekse bireyler, bu hizmeti sağlayabilecek kapasitede değiller.
Alışılmış sistem nasıl işliyor.
Hepimizin içine doğduğu sistemde turizmin 4 ana bacağı ve 1 destek noktası var. Müşteri, Seyahat Acentesi, Ulaşım Bileşenleri ve Konaklama bu ana bacakları oluştururken, medya ve iletişim ise destek noktası. Çok standart olan bu sistemde, acente ve tur operatörleri, ulaşım bileşenlerini ve konaklama noktalarını kullanarak, müşterilerin genel kabul gösterdiği programları hazırlarlar. Medya ve iletişim kaynakları bu turların tanıtımı ve reklamı için mecra görevi görür. En nihayetinde müşteri gitmek istediği yer için fiyat / program karşılaştırması yapar ve satın alır. Bu sistemde en birincil risk seyahat acentesi veya tur operatöründedir. Zira gerek ulaşım, gerekse konaklama, para almadıkları işi yapmazlar. Ancak seyahat acentesi, bu riske girer, satışından emin olmasa da reklam yaparak müşterisine turu satmaya çalışır. Ardından da müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmak için kıvranır. Konaklama ve ulaşım bileşenleri de müşteri memnuniyetini gözetler ancak onlar için bu işlem parayı garanti altına aldıktan sonra gerçekleşir. Bu sistemde müşteri, gerek yasalar, gerekse ticari sebeplerden ötürü hat safhada korunur. Terslikler yaşansa da büyük çoğunlukla müşterinin memnun olacağı şekilde düzeltilir.
Yavaş yavaş içine girdiğimiz sistem.
Peki Teknolojik Turizm nasıl işliyor. Bunu bir örnekle anlatmak gerek. İnternette merak edip bir ülkeye veya şehre yönelik arama yaptınız. Veya telefonunuz üzerinden yaşadığınız şehirden başka bir yerde sosyal medya hesaplarınızdan birine girdiniz. Öyleyse artık mega meta data unsurunun bir parçası oldunuz demektir. İnternet üzerinde girdiğiniz her yerde artık size o ülke veya şehir ile ilgili reklamlar gösterilmeye başlar. İşte bu sistem turizm için de işlemeye başladı. Özellikle havayolları ve oteller, ayrıca çevirim içi acente diyebileceğimiz web siteleri ve onların akıllı telefonlar için ürettikleri uygulamalar sizi verileri içine alır. Çevirim içi denilen acenteler, kredi kartınızdan parayı çekmek kaydı ile size en uygun fiyatlı uçak bileti, otel ve hatta restoran rezervasyonlarını yaparlar. Tabii üye olmanız birincil şarttır. Böylelikle her an ulaşılabilir olursunuz. Bu sistemde tüm riskler müşterinin omzundadır. Çünkü her hangi bir ters durumda, en fazla e-mail adresi ile şikayet kabul edilir. Kısaca ne yaptığınızı çok iyi bilmeniz gerekiyor. Zira yapay zekaya karşı yalnızsınız.
Müşteri için çevirim içi olmak.
Dünya üzerinde sayısı her yıl artmakta olan, seyahat temalı uygulamalar ve web siteleri bizi artık bir ayrımın eşiğine getirdi. Yapay zekanın insancıl tepkiler vereceğini sanan, veya sadece biraz daha ucuza gitmek uğruna tüm riskleri üzerine müşterilere karşı, alışılageldik turizmin sonuna gelmek üzereyiz. Aslında tamamen insan odaklı ve insan hizmeti ile sağlanan bir servis olan turizmde var olmak, ancak hizmeti veren taraf olarak mümkün durumda. Bu noktada havayolları ve otellerin çok büyük etkilenmeler yaşamayacağı açık. Ancak seyahat acenteleri, hizmet verme şekillerini çevirim içine geçirmedikleri takdirde, şirket bazında var olma savaşı vermeye başlayacaklar.
Çağrı Sağlık