BULGARİSTAN
Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir ancak Türk vatandaşları Bulgaristan vizesi alarak veya çoklu giriş Shengen vizeleri ile Bulgaristan’a giriş yapabilmektedirler. Türk pasaportlarına uygulanan vizeler ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayınız. Para birimi olarak Leva kullanılmaktadır. Euro’da kabul gören bir diğer para birimidir. Bugünkü kur için buraya tıklayınız.
7,5 Milyon nüfuslu Bulgaristan‘da ilk yerleşim izlerine Neolitik çağda rastlanır. Daha sonra Trakya, Pers, Yunan ve Roma medeniyetleri altında kalan bu bölge, ilk olarak 681 yılında Bulgar krallığı ile tanışmıştır. 1396 yılında Osmanlı hakimiyetine giren bu topraklar, 1877-78 yıllarında gerçekleşen Türk-Rus Savaşı sonrasına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. 3. krallıklarını bu tarihten sonra kuran Bulgarlar, her iki dünya savaşında da Alman tarafında yer almış ve 2. Dünya Savaşı sonrasında Sovyet Rusya’nın yandaşı olarak Komünist yönetime geçmiştir. 1989 yılında yapılan çoklu parti seçimleri ile demokratik bir yaşama adım atan Bulgaristan, serbest piyasa sistemine de bu tarihten itibaren geçmeye başlamıştır. Proto Bulgar’ların Türk kökenli oldukları bir çok açıdan doğrulanmıştır. Ancak çok uzun yıllar önce yerel Slav ırkı ile karışmaya başlayan bu grup, daha sonra asimile olarak bugünkü Bulgar halkını oluşturmuştur. Kurucuları olan ilk kralları Krum Khan(Han)’dır.
Bulgaristan |
Ne Yemeli
Bulgaristan, neredeyse tam Türk mutfağıdır. Fazlasıyla aşina olacağınız bazı yiyeceklerin isimlerini vermek gerekirse, Sujuk(Sucuk), Tarator, Shkembe Chorba(işkembe çorbası),Çoban Salata,Turşu,Skara (Izgara), Kyufte (Köfte),Guveç, Yahni, Plaki, Sarma, Tas Kebap, Dolma, Kapama, Kavurma, Tatar Köftesi, Pogacha(Poğaça), Baklava, Gevrek, Yufka, Trahana (Tarhana), Lokum ve Kabak Tatlısı gerek ismi, gerekse tadı ve şekli ile birebir Türk mutfağı gibidir.
Ne Almalı
Bulgaristan’da özellikle el sanatları ve oymacılık-kakmacılık ile yapılmış ürünlerden bulabilirsiniz. Her zaman ki hediyelik eşyaların haricinde özellikle bu el yapımı hediyelikleri tavsiye ederiz.