Bavul Hazırlarken Evi Taşımak…
Seyahat planlarınızı tamamladınız ve gün gelip çattı ve artık bavulu hazırlama vakti geldi. Sizde de stres diz boyu oldu. Seyahat öncesi yaşayabileceğiniz en önemli sıkıntı büyük ihtimalle bavulu hazırlamak olacaktır. Kimileri artık alıştıklarından mıdır bilinmez, yarım saate tüm bavulu toplarken, kimileri ise bir gün boyunca bavul toplasalar bile, hala bir takım şeyleri unutarak yolculuğa çıkarlar. Yoksa siz de, bavul hazırlarken taşındığını hissedenlerden misiniz?
Bavulu hazırlarken en önemli nokta, nasıl bir seyahate çıktığınızdır. Sürekli yer değiştiren bir yolculuk mu yoksa tek bir noktada kalınacak şekilde bir tatil mi yapacaksanız. Bir diğer önemli nokta ise seyahatinizi nasıl yapacağınız. Malum, uçak ile seyahat edecekseniz, 15-25 kilo arasında bir bagaj hakkına sahipsiniz. Tabii, yolculukta bavulları kimin ve kaç kişinin taşıyacağı da başka bir kısıtlama. Ancak aşağıda ki listeyi uygularsanız, her türlü seyahatte rahat etmeniz garanti diyebiliriz.
Bu listeyi kontrol ederek bagaj hazırlayın.
Öncelikle yanınızda olması gerekenleri aldığınızdan emin olmalısınız.
1) Pasaport / Nüfus cüzdanı
2) Almanız gereken ilaçlarınız ve varsa reçetesi
3) Kullandığınız ve şarj edilmesi gereken telefon, fotoğraf makinesi, lap-top gibi makineler ve bunların şarj kabloları
4) Kalacağınız otelin rezervasyonu ve biletiniz
5) Cüzdan, kredi kartı ve nakit paranız
6) Ev anahtarınız, güneş gözlüğünüz, şapkanız, diş fırçası, tıraş bıçağı/makinesi, tırnak makası, deodorant ve hatta güneş kreminiz.
Tüm bunları el çantanız olarak belirlediğiniz çantanın içine toplayın. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, uçak içine sokulması yasak olan maddeler (sıvı miktarları da önemli) kısmıdır. Örnek olması için Türk Havayolları’nın kurallarını buradan kontrol edebilirsiniz.
Şimdi gelelim bavulun hazırlanmasına.
Bavulunuz ne kadar ağır olursa, hem siz, hem de başkaları onu o kadar zor taşıyacaktır. Bu da bavulunuza zarar gelme durumu da dahil, bir çok sıkıntının olabileceği anlamına gelir. O yüzden en büyük boy bavulunuz bile olsa, kaldığınız süre içerisinde kullanacağınız kesin veya en az bir kere kullanacağınız malzemelerden başka bir şey yanınıza almayın. Peki bu malzemeler neler gelin bir de ona bakalım.
1) Seyahatte olacağınız her 2 gün için 1 çift iç çamaşır +1 çift daha alın. Yani 2-3 gün için 2 çift, 4-5 gün için 3 çift, 6-7 gün için 4 çift. 4 çiftten fazla iç çamaşırı almayın. Gerekirse eskilerini atar yenilerini gittiğiniz yerden alabilirsiniz. Veya otellerde ya da dışarıda kuru temizleme hizmetinden faydalanabilirsiniz.
2) Aynı sistemi çoraplar için kullanın. Bavulunuzda en çok 3-4 çift çorabınız olsun.
3) Her gün ayrı kıyafet giymek zorunda değilsiniz. 1 haftalık bir seyahat için, altınıza giyebilecek maksimum 3, üstünüz için maksimum 4 kıyafet alın. Sıcaklık farklılıkları için kalın bir üst ve belki de içlik almanız gerekebilir.
4) Ayağınıza giydiğiniz ayakkabılardan hariç 1 çift ayakkabı daha alın. Tabii gittiğiniz şartlara uyacak türden. Her halükarda kullanılmak üzere bir çift terlik de ekleyin.
5) Spor yapıyorsanız ve seyahatiniz boyunca 4-5 yıldızlı oteller de kalacaksanız, spor kıyafetlerinizi ve mayonuzu almayı unutmayın. Akşamları spor, havuz, sauna gibi otel hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Bavulda halâ yer var mı?
Eğer tüm bu malzemeler sonrası tercih ettiğiniz bavulda hala yer varsa ve siz de hala bavulunuzu kendiniz taşıyabilecek durumda iseniz, arzu ettiğiniz diğer malzemeleri de ekleyebilirsiniz. Ancak özellikle taşıyabileceğiniz ağırlıktan fazla bir ağırlık olduysa, koyduklarınızı mutlaka eleyin.
Son olarak, hem taşıma kapasiteniz hem de kaybetme/unutma gibi durumların oluşmaması için toplamda sadece 3 parça bagajınız olsun. Tercihen, bir tekerlekli bavul, bir el çantası ve bir sırt çantası ile tüm eşyalarınızı taşıyabilecek konuma gelin.
Bu yazdıklarımız tatbik ederseniz, oldukça rahat bir seyahat yaşayabilirsiniz. Tatbik edemezseniz de üzülmeyin. Her zaman için bir sonra ki sefer vardır.